Taierea Porcului la Romani

Taierea Porcului la Romani - Cum se taie porcul?

Anatomia, fiziologia si biologia porcului domestic

Biologia Porcului

Corpul porcului domestic este alcatuit din cap, trunchi si membre (patru la numar).

Capul are urechi cu pavilioane mari, ochii sunt dispusi frontal , ratul ( varful nasului ) este discoidal , iar gura este prevazuta cu o dentitie bine dezvoltata.

Trunchiul porcului este acoperit cu o piele groasa de culoare alb-roza sau cu pete negre si par aspru ,scurt si rar.

Sub piele se gaseste un strat gros de grasime denumit “slanina”.

Trunchiul se termina cu o coada scurta si rasucita.

Membrele porcului sunt scurte , terminate cu cate 4 degete inegale invelite de copite cornoase( cele din fata sunt mai lungi).

Copita porcului este despicata in doua , de aceea aceste animale se mai numesc in clasificarile biologiei “unguligrad paricopitate”.

Functiile corpului la porci

LOCOMOTIA (miscarea trupului) este in general greoaie.

Locomotia este realizata de sistemul sau osos bine dezvoltat pus in miscare de o musculatura masiva .

Omul si porcul au aproximativ acelasi numar de oase , structura corporala a acestora prezentand multe asemanari.

HRANIREA PORCILOR este omnivora , porcul poate manca si animale mici ,dar si furaje vegetale.

Hranirea se realizeaza cu usurinta datorita dentitiei bine dezvoltate a porcului (incisivi, canini si masele foarte dure si ascutite ).

SENSIBILITATEA LA PORCI

Sistemul nervos al porcului nu este cu nimic mai prejos decat al omului, iar cele cinci simturi sunt mult mai bine dezvoltate , indeosebi mirosul si auzul.

INMULTIREA PORCILOR

Scroafa fata de 2 ori pe an cate 10-12 purcelusi pe care ii hraneste cu lapte.

In cazul in care va fata mai multi (cazuri rare) , ea nu ii va putea hrani pe toti intrucat fiecare purcelus se stabileste si ramane in toata perioada lactatiei la acelasi mamelon ( si nu sunt mai mult de 12 mameloane ).

Porcii sunt animale prolifice si precoce ( cresc si devin apte de reproducere intr-un timp scurt ).

Aparatul cardiovasculator (circulator) cuprinde următoarele : inima, arterele si venele, ramifificandu-se in reteaua capilara prin care se iriga toate tesuturile si organele.

Legatura dintre vene şi artere se face prin capilare,care constituie sectorul circulator al schimburilor de gaze şi substante nutritive dintre sange si tesuturi.