Taierea Porcului la Romani

Taierea Porcului la Romani - Cum se taie porcul?

Cum scoatem slanina si sunca de pe porc?

Recoltarea slaninilor si a suncii

Dupa golirea carcasei , o vom spala cu jet de apa calda, o vom sterge cu o carpa curata si procedam la scoaterea slaninilor si a suncilor.

In acest scop vom trasa cu cutitul linii paralele de-a lungul carcasei ,pe partea exterioara, si vom recolta bucati mai mari sau mai mici de slanina, dupa gust.

E de la sine inteles ca atunci cand efectuam transarea trebuie sa avem la indemana cat mai multe oale si lighene pentru a depozita organele la organe, slaninile la slanini si asa mai departe.

Dupa scoaterea slaninilor, vom incepe sa fasonam carcasa de jos in sus.

Vom incepe intai cu recoltarea muschilor dorsali (asa numitii „muschi tiganesti„), apoi vom detasa picioarele din fata, coastele, sira spinarii si , la final picioarele din spate.

Coastele vor fi lasate cu slanina sau nu (dupa cum vrea fiecare). Daca le lasam cu slanina, vor fi puse ulterior la sarat si afumat.

Daca le dezgolim, le putem afuma in aceeasi zi.

In timpul transarii vom pune cele mai fragede bucati de carne intr-un vas si le vom trimite gospodinei la bucatarie pentru pregatirea unei tocanite ( asa numita „Pomana Porcului„).

Dupa ce am terminat si aceasta etapa importanta, ar fi timpul sa ne ocupam cu alta ( la fel de importanta ): Curatirea si pregatirea matelor de porc.