Taierea Porcului la Romani

Taierea Porcului la Romani - Cum se taie porcul?

Cum se curata matele de porc?

Intestinele obtinute in urma eviscerarii porcului ocupa un volum apreciabil . Asta nu trebuie sa ne sperie intrucat nu vom face noi curatarea si spalarea.

Este, de obicei, treaba cu care se ocupa ramura feminina a casei 🙂

Intai si intai va fi separata osanza (grasimea dintre mate). Aceasta grasime urmeaza a fi topita si transformata in sapun de casa.

...

Cum scoatem slanina si sunca de pe porc?

Dupa golirea carcasei , o vom spala cu jet de apa calda, o vom sterge cu o carpa curata si procedam la scoaterea slaninilor si a suncilor.

In acest scop vom trasa cu cutitul linii paralele de-a lungul carcasei ,pe partea exterioara, si vom recolta bucati mai mari sau mai mici de slanina, dupa gust.

E de la sine inteles ca atunci cand efectuam transarea trebuie sa avem la indemana cat mai multe oale si lighene pentru a depozita organele la organe, slaninile la slanini si asa mai departe.

...

Parlirea Porcului cu Arzatorul si Igienizarea

Dupa ce porcul este suspendat , vor fi puse in functiune arzatorul si butelia si animalul va fi parlit atent pe toata suprafata corpului .

Atentie : Nu trebuie sa insistam cu arzatorul prea mult pe o zona, intrucat pielea poate crapa .

In timpul parlirii , vom arde mai tare copitele porcului si vom indeparta de pe ele invelisul cornos (acest invelis nefiind comestibil ).

...

Spalarea si Suspendarea (Agatarea) Porcului

Spalarea porcului

Dupa taiere si sangerare, grasunul va fi asezat deci in covata si se va turna peste el apa clocotita. Urmatorul pas este sa il rotim de mai multe ori in covata .

Vom utiliza in acest scop doua bucati de lant pe care am avut grija sa le trecem pe sub porc inainte de a turna apa clocotita.

...

Parlirea, Spalarea si Toaletarea Porcului

TOALETAREA PORCULUI inseamna indepartarea parului si a murdariei de pe trupul sau (paie, mizerie, balega etc). Aici metodele difera in functie de gusturi si de zona geografica in care locuieste proprietarul porcului.

In unele zone (Muntenia, Ardeal si o parte din Moldova ) porcul va fi acoperit cu paie si i se va da foc pentru a i se indeparta rapid parul.

...

SACRIFICAREA PORCULUI (Asomarea)

Operatiunea sacrificarii se desfasoara astfel : Odata ajuns la locul unde va fi taiat , porcul va fi legat obligatoriu cu cate o funie de fiecare picior din partea dreapta.

Apoi funia de la piciorul din spate va fi legata de un par pe care am avut grija sa il batem in pamant adanc (in acest mod vom evita situatia jenanta in care porcul sa o ia „la sanatoasa” si sa ramanem privind in urma lui). Porcii sunt animale agile si alearga foarte repede.

...

Cum se taie un porc? Pas cu pas

Taierea porcului are loc in … curtea celui care l-a crescut . Deocamdata.

Gurile rele spun ca Uniunea Europeana ne va impune sa ne caram godacii la abator, daca dorim sa il taiem.
Dar sa lasam viitorul viitorului si sa ne preocupam de prezent.

Orice gospodar acorda o atentie deosebita momentului anual al taierii porcului.

Aceasta activitate poate fi desfasurata in orice moment al anului, dar se face mai cu tragere de inima in sezonul rece, indeosebi in perioada dintre sarbatorea Sfantului Ignat si ziua de Craciun.

...