Taierea Porcului la Romani

Taierea Porcului la Romani - Cum se taie porcul?

Prepararea slaninei de porc si a costitei

ALTE PREPARATE DIN CARNE DE PORC: SLANINA,CEAFA,GUSA ,COSTITA SI KAIZERUL

Slaninile recoltate de pe partea dorsala a porcului vor fi taiate in forma dreptunghiulara sau patrata in functie de felul cum veti doriti dumneavoastra.

slanina de porc

Ceafa si gusa au fost obtinute prin separare de capul porcului si sunt niste parti importante.

In compozitia acestora straturile de grasime si carne alterneaza , deci sunt niste produse speciale.
costita de porc

Costita de porc (impreuna cu slanina de pe ea) va fi pusa la sarat impreuna cu slanina.

Putem pune cateva bucati in tocanita , dar ar fi de preferat sa o afumam si sa o gatim ulterior numai cu varza murata sau fasole.

Despre asta vom vedea mai multe in capitolul despre Retete Culinare din carne de porc .

Kaizerul este slanina de pe burta porcului.

Aceasta slanina este mai subtire decat cea de pe spate si are pe langa grasime si un strat gros de carne frageda .

Toate acestea de mai sus vor fi puse pentru cinci – sase zile in apa cu sare si piper si lasate sa se fezandeze.

Recipientul in care vor fi puse aceste produse de sezon trebuie sa fie convectionat obligatoriu din lemn (de exemplu : un ciubar , un butoi sau o covata ).
ciubar

vase din lemn

butoi

Sa nu aveti nici o grija in ceea ce priveste cantitatea de sare din saramura.

Indiferent cat de multa ati pune, slanina isi va lua numai atat cat ii trebuieste ( asta e una din calitatile ei ).

Dupa 3 zile facem o vizita la ciubar si le intoarcem ( partile de dedesupt le vom pune deasupra).

Este necesar sa facem asta pentru ca toate aceste produse sa se matureze si sareze uniform.

Dupa dupa aceasta perioada, le scoatem, le scurgem si le legam cu sfoara sau le agatam in carlige.

carlige pentru afumat porcul

Le lasam la zvantat cam o zi intr-un loc unde nu vor fi expuse in mod direct la razele soarelui.

Le punem in afumatoare si le afumam asa cum urmeaza sa vedem in capitolul Conservarea Produselor din Carne de Porc .

Le scoatem de la afumat si le dam cu boia de ardei rosu si iute.

Se vor pastra astfel o perioada foarte lunga (luni de zile).
OASE AFUMATE

Daca va raman bucati de oase mai mari , sa nu le aruncati.

ciolane afumate de porc

Urmeaza sa fie afumate si apoi agatate in camara la pastrare.

Cand veti avea chef de iahnie de fasole cu ciolan, veti vedea ce bune sunt 🙂

Cam astea sunt produsele principale pe care le vom obtine in frumoasa zi de Ignat.

In cazul in care mai cunoasteti si alte produse traditionale, trimiteti-mi mesajele dumneavoastra pe rubrica Contact si voi pune retetele dumneavoastra pe acest site.