Taierea Porcului la Romani

Taierea Porcului la Romani - Cum se taie porcul?

SACRIFICAREA PORCULUI (Asomarea)

SACRIFICAREA PROPRIU-ZISA A PORCULUI

Operatiunea sacrificarii se desfasoara astfel :

Odata ajuns la locul unde va fi taiat , porcul va fi legat obligatoriu cu cate o funie de fiecare picior din partea dreapta.

Apoi funia de la piciorul din spate va fi legata de un par pe care am avut grija sa il batem in pamant adanc (in acest mod vom evita situatia jenanta in care porcul sa o ia „la sanatoasa” si sa ramanem privind in urma lui). Porcii sunt animale agile si alearga foarte repede.

Revenind la sacrificare:

Tragand de funia din fata , dupa 1-2 opinteli sanatoase, vom reusi trantim la pamant porcul si sa ii imobilizam picioarele din fata legandu-le cu funia.

De obicei aceasta operatiune va fi efectuata de catre cel mai vajnic dintre cei prezenti, adica macelarul.

Ce este asomarea?

Prin „ASOMARE” se intelege orice procedeu aplicat unui animal de natura sa-i induca o stare de inconstienta. Aceasta stare de inconstienta trebuie sa dureze pana la survenirea mortii (evitandu-se astfel suferinte inutile).

Asomarea se face cu un pistol „cu bolt captiv”, manevrat de o persoana calificata, conform legii si prevederilor Uniunii Europene.

Dupa asomare, animalul este -practic- decerebrat, deci nu va mai simti nici o durere. Nu are cum.

Vom trece la urmatoarea parte a operatiunii numite taierea si sangerarea.

Cu ajutorul unui cutit cu lama lunga de minim 20 de centimetri vom efectua taierea jugularei si sangerarea (eliminarea sangelui din corp, durata minim 15 minute).

Cutitul va fi infipt in gat , langa laringe (numit si gatita), si va fi manuit cam un lat de palma in asa fel incat sa fie sectionate toate venele si arterele vitale din zona gatului, fara insa ca orificiul de intrare sa fie largit prea tare (altfel porcul nu va putea fi parlit ulterior cum trebuie).

E drept, in unele zone ale Romaniei porcul este injunghiat direct in inima.

Injunghierea in inima are neajunsul ca animalul nu se va scurge cum trebuie de sange, iar carnea imbibata cu sange (o stie orice gospodina) se strica repede daca nu este refrigerata rapid.

Acesta este principalul motiv pentru ca taierea porcului sa se faca la gat: in acest mod inima continua sa bata inca 2-3 minute si sa elimine cea mai mare parte a sangelui din tesuturi.

Este recomandabil ca cei prea slabi de fire sa nu participe la aceasta activitate. In popor se spune ca porcul isi da duhul mult mai greu , daca este privit de un om milos.

Tocmai de aceea femeile nu sunt bine venite la aceasta indeletnicire.

Dupa aproximativ 15-20 minute , putem considera ca s-a scurs suficient sange si vom trece la pasul urmator, adica toaletarea porcului.