Taierea Porcului la Romani

Taierea Porcului la Romani - Cum se taie porcul?

Spalarea si Suspendarea (Agatarea) Porcului

Spalarea porcului

Dupa taiere si sangerare, grasunul va fi asezat deci in covata si se va turna peste el apa clocotita. Urmatorul pas este sa il rotim de mai multe ori in covata .

Vom utiliza in acest scop doua bucati de lant pe care am avut grija sa le trecem pe sub porc inainte de a turna apa clocotita.

Dupa ce il rotim de cateva ori prin apa, pielea  (sau soriciul) se va inmuia indeajuns pentru a putea incepe sa ii smulgem parul. Nu trebuie sa aruncati acest par. Din parul de porc se pot face pensule.

La inceput vom smulge parul cu mana iar spre final , pe masura ce vom curata firele mai mari si vor ramane doar perii mici, vom folosi si cutitul.

Exista si un instrument special pentru aceasta activitate, un cilindru confectionat din tabla a carui margini ascutite sunt mai potrivite si mai utile in smulsul firelor de par.

Parul trebuie sa fie razuit totdeauna in sens contrar inclinarii lui naturale pe corp.

Dupa ce purcelul e curatat impecabil , vom trage covata langa suportul de agatare pentru a suspenda porcul.

Suportul poate fi construit simplu. De obicei, e vorba de doi stalpi din lemn ingropati in pamant si uniti la capete cu un par mai gros , dar putem folosi ca suport si craca mai groasa a unui copac sau un suport din fier pentru batut covoare .

Pentru a suspenda porcul de suportul din lemn, vom folosit o pargie de ridicare confectionata din otel si prevazuta cu doua carlige (precum in imaginea de mai jos).

Folosind cutitul vom face cate un mic orificiu la fiecare picior din spate al porcului (intre tendonul lui Ahile si os ) dupa care vom trece carligele prin cele doua orificii si vom ridica porcul tragand de lant sau de un cablu de sarma (dupa dotarea fiecaruia).

Pentru operatiunea de suspendare a porcului sau a altor animale grele, se gasesc in comert si scripeti special destinati pentru astfel de cazuri. Un scripete usureaza mult operatiunea de mai sus.