Taierea Porcului la Romani

Taierea Porcului la Romani - Cum se taie porcul?

Transarea porcilor

Dupa cum v-ati dat deja seama, scopurile principale ale suspendarii porcului sunt 4 :

– scurgerea completa a sangelui (carnea din care nu s-a scurs bine sangele nu are gust asa de bun si exista pericolul sa se strice foarte repede) ;
– spalarea cu usurinta a porcului ;
– parlirea soriciului pe toate partile ;
efectuarea cu usurinta a transarii porcului(E mult mai usor sa muncim invartindu-ne de jur imprejurul porcului , decat sa lucram aplecati peste o masa unsuroasa. Nici nu ar fi igienic , nu-i asa ?) .

Transarea porcului de casa este o activitate care necesita multa atentie precum si unele cunostinte elementare de anatomie .

Daca nu aveti aceste cunostinte sau daca nu aveti suficienta rabdare , este mai bine sa apelati la serviciile unei persoane cu experienta si sa invatati din ceea ce veti vedea.

Credeati ca ce a fost mai greu a trecut ? Dimpotriva, abia acum incepe.

Dupa ce porcul a fost suspendat si toaletat ,trebuie sa bem cateva paharele de tuica fiarta cu piper ca sa ne ferim de gerul lui Ignat .

Ca sa fiu sincer, este un moment destul de placut. Este ragazul in care barbatii casei se pregatesc pentru o activitate migaloasa care va dura intre 1 – 2 ore, in functie de priceperea si calitatile lor de macelari amatori.

Daca transarea carnii este efectuata cu simt de raspundere, cam asa va arata rezultatul :

poza

Operatiunea transarii va incepe cu taierea capului si asezarea sa in zapada sau intr-un lighean cu apa.

Daca nu suntem destul de multumiti de felul cum l-am parlit , putem repeta operatiunea.

TRANSAREA CAPULUI SI PICIOARELOR

Dupa ce vom spala capul , vom indeparta urechile , gusa si ceafa , apoi vom separa mandibula de maxilar.

Capul porcului se portioneaza in doua ( mandibula si maxilar ), apoi fiecare bucata va fi taiata din nou in doua .

Partea superioara a capului se despica mai usor daca folosim un cutit si un ciocan (sau o toporisca ).

Dupa extragere, creierul va fi pus intr-o farfurie. Il putem gati imediat punandu-l intr-o tigaie, pe plita. Adaugam un pic de ulei si un praf de sare.

Asta e de obicei treaba gospodinei.

Dupa ce am terminat de transat capul porcului, vom reveni la suportul de agatare si vom proceda la separarea fiecarui picior de la genunchi in jos.

Aceste parti ale picioarelor (denumite in limbaj popular si „adidasi”) vor fi curatate foarte bine cu apa calda si o perie .

Dupa ce le vom utiliza (mai tarziu), vor fi ingredientul principal cand va fi timpul sa gatim piftia (racitura) de porc.